Wie met de nog jonge Jerry van Hoewijk (37) spreekt komt niet op het idee dat het autoschadebedrijf, waarvan hij de eigenaar is oorspronkelijk het oudste auto- schadebedrijf van Spijkenisse is. J. van Hoewijk Autoschade is voortgekomen uit het bedrijf J. Boks autoschade.

Jan Boks (87) begon ooit als plaatwerker bij P.L. Baris. Een vakman puur sang, die over ‘gouden handjes’ beschikte en uit een groot stuk plaatstaal een perfect nagemaakt autoscherm maakte voor elk type auto. Kort na de oorlog gebeurde dat zo. Boks startte eind 50-er jaren als plaatwerker een eigen schadebedrijf achter in het pand van transportonderneming Van Genderen. Midden jaren zestig kreeg hij hulp van Jilles van Hoewijk, die hij intern opleidde tot een even groot vakman als hij zelf was. Boks had op een bepaald moment vlakbij elkaar twee gebouwen, waarin gewerkt werd.  Een aan de Breeweg en een aan de industriestraat. Rond 1980 nam Jilles van Hoewijk het bedrijf over van Boks. De naam Boks Autoschade bleef echter wel met de toevoeging eigenaar J. van Hoewijk. Helaas stierf Jilles van Hoewijk zeven jaar na de overname plotseling en stond zijn vrouw voor de zware taak het bedrijf voort te zetten.

Jerry van Hoewijk spreekt met trots over zijn vader. Graag had hij van hem het ‘echte’ plaatwerkersvak, dat bestond uit het kloppen van een autoscherm uit een vlak stuk staal tot in de finesses willen leren kennen. Nu zegt hij ” op school leerde wij dat wel maar toch niet op een manier, die mijn vader tot in zijn vingertoppen beheerste”. Net als Jan Boks was hij ook een man met ‘gouden’ handjes en ze zeggen dat ik toch wel veel van zijn genen heb geërfd.”

Het vak heeft Jerry van Hoewijk echt met de paplepel ingegoten gekregen. Als jongentje liep hij al rond in de werkplaats van Boks Autoschade. Technisch leer gierig als geen ander besloot hij al jong om in de voetsporen van zijn vader te treden. Hij kwam in dienst bij het bedrijf waar zijn vader werkte en groeide elke dag als vakman. Praktijk maakt tenslotte de meester. Veel eerder dan de bedoeling was kreeg Jerry veel verantwoording op zijn schouders. Met scha en schande moest hij het bedrijf van zijn vader voortzetten en zijn moeder ondersteunen.

Milieueisen

In april 1995 nam Jerry het bedrijf van zijn moeder over. De naam Boks Autoschade werd gewijzigd in J. van Hoewijk Autoschade. In die periode was er sprake dat het pand aan de industriestaat diende te verdwijnen. De gemeente vond dat de straat moest worden verbreed als ontsluiting van het centrum. Bovendien werden er strengere milieueisen gesteld aan autoplaatwerkerijen / annex spuiterijen, zodat verhuizing maar een nieuwbouwpand noodzakelijk bleek. Het resulteerde in het feit dat het net gestarte bedrijf flink moest gaan investeren.